måndag 4 juni 2007

Stressig vecka innan grävstarten.

Även om grävstarten för Haparandabanan är först nästa måndag (11 juni) så är arbetet med projektet redan i full gång för de arkeologer som är ansvariga för projektet. Vi ska ordna med massor av olika saker så ett en grävning med 17 arkeologer fungerar så smidigt som det bara är möjligt. Det handlar om att planera hur vi ska gräva för att vara så tidseffektiva som möjligt, boka grävmaskiner för rätt tidsperioder, manskapsvagnar, bajamajor och boende. Vi måste också köpa in verktyg, förstahjälpenutrustning och skyddskläder för arbete vid grävmaskin.

Vi ska också introducera merparten av grävgänget den här veckan. På fredag (8 juni) är det den första samlingen i Luleå på Norrbottens museum. De flesta av arkeologerna som vi har anställt kommer ifrån Norrbotten eller Västerbotten, men det kommer också några längre söderifrån. Som längst har de då rest från Stockholm, Västerås, Leksand och Hagfors. Jag tror och hoppas att vi har har samlat ihop ett bra gäng, för att man fungerar bra ihop socialt är mycket viktigt när man jobbar tillsammans i en grupp långt hemifrån. Vi ser verkligen fram emot det här nu, efter att ha suttit inomhus hela vintern.

Men alla sitter inte inne på museet idag. Ronny Smeds och Frida Palmbo har åkt ut med totalstation (ett digitalt mätinsturment) för att göra inmätningar på de områden som vi ska börja avtorva för hand på måndag, så att vi inte av misstag kör in med grävmaskin på ömtåliga ytor.

/Olof Östlund

1 kommentar:

Daniel sa...

Det blir riktigt kul att se den här bloggen utvecklas, och jag längtar redan efter att få se siterna. Men nog är det lite längre från Athy till Kalix än det är från mellansverige.... =)