onsdag 13 juni 2007

Dagens fynd: Asbestkeramik!

När grävningarna avslutats för dagen, brukar det i början av en grävning inte finnas speciellt mycket ork kvar, mer än till att duscha bort sanddammet, och sedan äta middag. Därefter kolapsar arkeologerna var och en i sängen på sitt rum. Det tar på krafterna att växla från stillasittande till kroppsarbete. Ni som läser det här ska ändå få en kort rapport om dagens händelser.

Vi har under dagen avtorvat färdigt på lokal 20 med grävmaskinen. Ytterligare en säker anläggning har påträffats, någonting som nu innan vi har rensat fram den, verkar vara en härd med rester av brända ben i fyllningen. Den riktiga höjdaren idag var ändå det som hittades i en av de tre mörkfärgningar som Carina Bennerhag skrev om i gårdagens blogg: Asbestkeramik! Ryktet spreds snabbt över hela grävytan, och alla arkeologerna stannade upp ett par ögonblick för att titta närmare på fynden.

Asbestkeramik är keramik som har magrats med asbestfibrer i leran. Den förekommer i Sverige ungefär från övergången mellan brons och järnålder (ca 500 f.Kr.) fram till ca 300 e.Kr. Fyndet av keramiken är jättespännande, eftersom det ger oss möjligheter att få veta vad som kärlen har använts till. När grävningarna är avslutade kommer vi att låta ett laboratorium utföra analyser, för att ta reda på vad det är för typ av fetter som har trängt in i kärlets väggar, och på så sätt få veta mer om vad man lagade för mat på den här boplatsen.

Vi har ännu inte riktigt kommit i ordning med datorerna och bildöverföringen från digitalkamerorna, så bilder från grävningen kommer först i morgon kväll.

/Olof Östlund

Inga kommentarer: