måndag 18 juni 2007

Järnslagg och lågflygande helikopter

Fredagen bjöd på alla väder, men som tur var bara sol och en kort regnskur under arbetstid. Det började dundra av åska när vi började packa ihop, och ymnigt regn och hagel vräkte ned över de av oss som åkte tillbaka till Luleå respektive Umeå. Vi tar in våra fynd till Norrbottens museum varje vecka. Det kommer i slutänden att bli enormt mycket fyndpåsar att hålla reda på, och det går inte att göra det ute i fält eller i vårt boende.

Vädret i fredags såg vi inte mycket av i dag, tack och lov. I till största delen solsken har Olof, Daniel och på slutet av dagen även Carina avtorvat vidare på lokal 39, tillsammans med grävmaskinisten Sven-Erik. Det är inte en syssla som man ska hålla på med oavbrutet i flera veckor i sträck. Vi går efter grävmaskinen med fyllhammare och norgehackor och grovrensar ytorna efter grävmaskinen. Tungt kroppsarbete och det gäller att komma ihåg att göra pauser för att dricka vatten, men det ger lön för mödan. I fredags hittade vi en slagplats (alltså platsen där man tillverkat föremål av sten) för kvarts och vit kvartsit, och idag har vi hittat järnslagg! Den största slaggbiten var ca 7 cm i diameter och 2 cm tjock. Vi är nu uppe i 6 eller 7 nya anläggningar förutom de 11 som hittades förra året. De nya lämningarna är mörkfärgningar med ben i och skärvstensansamlingar av olika slag. Än så länge nöjer vi oss bara med att markera var de finns, utgrävningen av dem sker senare.

Mitt i arbetet svepte en lågflygande helikopter förbi på mindre än 10 meters höjd. TV-team, polis eller vad? Nej, det handlade om kontroll av kraftledningen som vi arbetar under. Kraftledningen är ett speciellt kapitel som innebär en viss arbetsmiljörisk. Nu ska vi inte jobba mer under den med grävmaskinen så vi behöver inte oroa oss över maskinen ska bli strömförande, men så fort det hörs åska så avbryts vårt arbete. Kan bli väldigt enerverande om åskvädren avlöser varandra i sommar. Hoppas att vi slipper det.

På Lokal 20 har resten av gänget nu övergått till att gräva kring och i anläggningarna i kvadratmeter-rutor.

Slutligen har vi fått en ny medarbetare idag: Dag Lantz. Han verkar inte ha tagit någon skada av den första dagen. Är fortfarande vid sina sinnens fulla bruk...


/Olof Östlund

Inga kommentarer: