onsdag 20 juni 2007

Städsten, keramik och stora järnslagg-klumpar

Vi arbetar alltjämt både på lokal 20 och lokal 39. Mellan de två boplatserna är det ungefär 500 meter, så vi har nära att kontakta de som är på det andra stället. Tacksamt eftersom undertecknad efter flera dagars rensande vid grävmaskinen började tappa orken. Ersättare på onsdagen blev Frida. Daniel (som är övernaturlig) verkar inte ha några trötthetssymtom, så han får fortsätta med schaktningen. Han verkar trivas.

Sammanlagt har vi nu hittat sexton anläggningar på lokal 39, elva under 2006 års förundersökningar och fem i år. Då har vi ännu inte avtorvat allt. Vi har ungefär en tredjedel kvar av den planerade ytan på lokal 39. Anläggningarna är vid den första anblicken benfläckar och skärvstenskoncentrationer. Mera exakt bedömning kommer när vi börjar undersöka dem. Ett kul fynd påträffades under tisdagen: En städsten, nära den slagplats för kvarts och kvartsit som vi hittade förra veckan. Fyndet är alltså ett städ som har använts när stenredskapens knackats till (se bild). Nu vill vi gärna hitta en hammarsten också.

På lokal 20 görs det också fynd: Igår påträffades keramik som inte är magrad med asbest. Förmodligen är den magrad med organiskt material, vilket är ett väldigt ovanligt fynd vid norrlandskusten. Det kommer förmodligen att finnas anledning att återkomma till keramiken på lokal 20.

Och nu, litet bilder:Carina och Daniel vid städstenen. © Norrbottens museumVit kvartsit och kvarts på slagplatsen. © Norrbottens museum


Järnslagg, hittat vid schaktningen på lokal 39. © Norrbottens museum

Vi återkommer nästa vecka med nya blogginlägg
/Olof

4 kommentarer:

Ökenräven sa...

Efter ett tips från övernaturlige Daniel så har jag hittat till denna sida. Nu är ju inte arkeologi mitt största intresse, men genom att följa ert arbete så kanske det kan bli lite intressant i alla fall :-)

Hälsa arkeologen från X-är ifall han inte själv läser det här..

Ha en bra sommar på er alla!

Johan sa...

Kul med lite bilder på människor och inte bara anläggningar och fynd. :)

Daniel sa...

Hej "Ökenräven",

kul att du är här. Först undrade jag en smula vem du var, men så insåg jag att det måste vara fröken Anna "Erwin Rommel är så söööt i sin Afrikakårsuniform" Gerdin från Cykeldäck.

Hälsa Johnny från mig. Eller inte.

Ökenräven sa...

Hej Daniel!

Du har så rätt så, visst är det Anna... Tyvärr, är jag inte på Dbg i sommar. Jag arbetar numera som lantbrevbärare, och trivs jättebra med det..