onsdag 30 maj 2007

Inledning

Välkommen till en blogg som har skapats för att följa de arkeologiska undersökningarna vid Haparandabanan 2007. Redan under förra året (sommaren 2006) genomfördes grävningar i form av förundersökningar i samarbete mellan Norrbottens museum och Västerbottens museum. Boplatserna som undersöktes kring Sangis (30 km väster om Haparanda) var från järnåldern, några av dem med spår av metallhantering. Vi hoppas på att få veta mycket mer om dem under den här sommarens slutundersökningar. Årets undersökningar genomförs som ett samarbete mellan Norrbottens museum och Västerbottens museum. Banverket betalar undersökningarna, som ett led i byggandet av den nya järnvägen.

Årets grävningar kommer att pågå från den 11 juni till den 28 september. Sammanlagt kommer 17 arkeologer från Norrbottens museum och Västerbottens museum att arbeta vid undersökningarna. Här följer en uppräkning av de som har litet mer att säga till om när det gäller grävningarna och bloggen.

Carina Bennerhag, Norrbottens museum, är projektledare över hela grävningen.
Olof Östlund, Norrbottens museum, är särskilt ansvarig för lokal 39.
Mirjam Jonsson, Norrbottens museum, är särskilt ansvarig för lokal 20.
Frida Palmbo, Norrbottens museum, är särskilt ansvarig för lokal 13.
Ronny Smeds, Västerbottens museum, är ansvarig för den digitala dokumentationen.
Ellinor Johansson, Norrbottens museum, har rollen som arkeolog-pedagog. Hon har hand om den utåtriktade delen av grävningen.

Bloggen kommer att uppdateras 2-3 gånger i veckan.

3 kommentarer:

Ida sa...

Vad roligt att bloggen är igång!
/Ida

Johan sa...

Kul initiativ med en grävblogg! :D Hoppas den kommer att uppdateras ofta och locka många läsare.

Kristina sa...

Vad roligt ni verkar ha! Kul att läsa om kan jag berätta. När ni ändå lämnar in fyndpåsar på museet, passa på att prova några inlånade exempel på profilkläder. De kommer att finnas i museibyggnaden fr o m slutet av juni. Jackor, tröjor å sånt. Vi provar nu å så får vi se vad som beställs senare. Ha det bra! /Kristina