onsdag 4 juli 2007

Värmeslag

Veckans citat: "Arkeo-låg och vilade hela dagen"
-Staffan Nygren


Idag har vi haft bra väder. Kanske allt för bra. Värmen har slagit till och därmed också bromsåldern! Olof är på semester, därav den relativa bloggtorkan denna vecka.

Vi har haft många besök idag. Staffan, museets fotograf har varit här för att filma vårt arbete. Banverkets personaltidning Rallaren har gjort ett reportage och så har Ellinor haft visning av boplatsen för ett 10-tal besökare, däribland ett par personer från Landstingets division Kultur och utbildning.


Foto: Norrbottens museum

Solen är ett stort problem vid fotograferingen av våra anläggningar, därför har Daniel och Ellinor hissat segel för att få skugga.


Foto: Norrbottens museum

På bilden ovan ser ni vår kokgrop som nu visat sig vara av det ovanligare slaget. Dels har vi hittat både obrända och brända ben i och utanför gropen. Dessutom finns det ett fettlager utanför gropen som möjligen kan vara rester efter tranframställning. Vid nedgrävning av halva gropen har en stor trattformad stenkonstruktion kommit fram som också för tankarna till ovan nämnda tranframställning.

I veckan har vi hittat vår första bit flinta. Flintan hittades i det område som gett dateringar till ca 500 e. Kr. Den har retuscher längs ena kanten och det kan möjligen vara en skrapa, men ännu mer troligt är att det rör sig om en eldslagningssten med tanke på dateringen.


Flinta biten är ca 2x3 cm stor. Foto: Norrbottens museum

Veckan har även givit många andra fynd, som t ex glimmermagrad keramik. Vi kan bara hoppas att nästa vecka blir lika framgångsrik!

/Daniel, Mirjam och Carina

2 kommentarer:

darlingdardel sa...

"Arkeo-låg och vilad hela dagen". Så han eller hon vilade inte? Sades verkligen inget roligare? Vem väljer citaten?

Olof sa...

Trevligt att se att arbetet inte har avstannat när jag inte är där. Blev litet orolig när jag såg ordvitsen (Typiskt Staffan för övrigt...) Själv har jag svårt att stänga av det där med arkeologi under semestern. Reser runt med MC:n och kollar in andra grävningar och besöker gamla arbetskamrater.