måndag 9 juli 2007

Sista veckan på lokal 20

Så var vi inne i slutfasen av boplatsen som kallas lokal 20. Det känns alltid lite vemodigt att lämna en boplats man grävt och lärt känna under flera veckor.

Boplatsen har gett många oväntade fynd. Det finns framförallt tre highlights. Nr 1 är den hårmagrade keramiken. Den typen av keramik (daterad till bronsålder/järnålder) är mycket ovanlig och har bara hittats på fem andra platser längs hela Norrlandskusten. Man bara längtar efter att få sätta tänderna i fynden och börja rapportarbetet! Nr 2 är kokgropen. Daniel och Therese H har nu rensat fram halva gropen och profilen är så otroligt vacker! I gropen finns en "kallmurad" trattformad stenkonstruktion och under den ett flertal kollager från upprepad användning av gropen. Det ska bli riktigt intressant att få analysera de jordprover som är tagna uppe på vallen där fettlagret framkom, för att se om gropen använts vid tranframställning. Nr 3 är de järnföremål med någon slags trä fästad vid sig som framkom vid en av anläggningarna i det område som daterats till ca 500 e. Kr. Vi är inte helt säkra på att järnföremålen är förhistoriska, det har förekommit en hel del aktiviteter i området under historisk tid. Vi ska lämna in träet för datering, så till hösten får vi resultatet.

I torsdags förra veckan hade Ellinor sin första barn-visning. Det kom tre besökare och alla var mycket intresserade. Denna vecka har vi våra sista visningar av lokal 20, så det är bara att passa på!

Så lite bilder från visningen i torsdags:

/Carina

Inga kommentarer: