tisdag 31 juli 2007

Fynd i sol, sedan mycket regn...

Under måndagens arbete har ett antal fynd kommit i dagen i de områden som grävs mellan anläggning 3 och anläggning 4. Det började med att Therese H hittade ett spån i kvartsit, ett avslag som är nästan 10 cm långt, ungefär 1 cm brett och tunnare än en halvcentimeter. Måtten är tagna ur minnet på undertecknad, alltså inte exakta. Jag har personligen aldrig sett någonting liknande slaget ur kvartsit. Man kan hitta liknande spån som har slagits ur flinta, men kvartsit är ett mycket svårare material att jobba med. Det tål att sägas en gång till: De människor som har sysslat med att knacka sten på den här boplatsen har varit väldigt skickliga.

Sedan grävde Joel fram ett jättelikt bryne, eller snarare slipsten, och Elinor ett bearbetat råämne i kvartsit, nästan 0,3 m stort, på nästan samma ställe. Frågan är om de är samtida, och om brynet har använts till att slipa sten eller järn. Vi bör kunna se vad det har använts till när vi får tillfälle att titta närmare på slipytan med litet förstoring.

Under tisdagen regnade det enormt mycket, så pass att det bildades vattenpölar på vår grävyta. Vid det laget var sållen och vi själva grå av smetig sand. Vi gjorde ett tidigt avbrott för fika kl 14, och se vi hade tur, för efter rasten så blev det uppehåll, och solen tittade till och med fram. Humöret steg snabbt när det började torka upp.

Vid tangentbordet idag: Olof

Bilder från igår:


Terese H och det långa spånet/avslaget av vit kvartsit
© Norrbottens museum


Joel och slipstenen.
© Norrbottens museum

Inga kommentarer: