torsdag 12 juli 2007

Semester!

Veckans plåga: "Under my Umbrella, ella, ella, eeh, eeh..."


Så var vi inne på slut-tampen av den första grävperioden. Nästa vecka gör vi ett upphåll i grävandet och alla får en veckas välförtjänt semester. Bloggandet återupptas v 30, då våran stor-bloggare Olof också är tillbaka!

Idag har vi avslutat boplatsen som kallas lokal 20. Alla spikar, fornlämningsband och sållställningar har plockats bort. Kokgropen har fyllts igen, för att undvika att gropen helt plötsligt omvandlas till fångstgrop. Platsen kändes verkligen öde när vi lämnade den idag. Ända in i det sista sprutade fynden fram. Ann-Sofie som har näsa för keramik, folierade små skärvor i det forsande regnet ända tills vi skulle åka hem.

Sex tappra arkeologer har påbörjat handavtorvningen på boplatsen som kallas lokal 39. Maken till avtorvningsteknik har väl aldrig skådats! Samtliga hjälps åt att flå av samma torva, med gigantiska rullar av torv som följd. Jag är imponerad!

Även på lokal 39 formligen sprutar fynden fram, framförallt är det avslag av mycket högklassig kvarts och kvartsit, dvs restprodukter efter redskapstillverkningen. Vi hittar även en del skrapor och en borr. Ytan som genererade slagg under fjolårets förundersökning tycks vara relativt fyndtom efter avtorvning. Några mindre bitar slagg har påträffats i området där vi hittar avslag, vilket i sig är intressant. Den gamla tekniken (stensmidet) möter här den nya, järnsmidet. Förhoppningsvis kan vi få dateringar från slaggen och även av avslagen för att kunna diskutera övergången från stensmide till järnhantering under järnåldern och vilken påverkan denna förändring hade för samhällena längs Norrbottenskusten.

Vi återkommer som sagt v 30. På återhörande!

Så en liten bildkavalkad från veckorna som gått:


Daniel blir filmad av museets fotograf Staffan.
Foto: Norrbottens museum


Grävytan på lokal 20.
Foto: Norrbottens museum


Tre arbetar och resten tittar på!
Foto: Norrbottens museum


Frida ritar av en härd i profil.
Foto: Norrbottens museum


Therese H och Daniel i kokgropen.
Foto: Norrbottens museum


Therese H och Daniel skrapar fram profilen på kokgropen.
Foto: Norrbottens museum


Klart! Vacker, eller hur?
Foto: Norrbottens museum


Avtorvning på lokal 39.
Foto: Joel Marklund

/Carina

3 kommentarer:

darlingdardel sa...

Att grävningen har en blogg är genialt och något fler borde upptäcka. Men se för himmelns skull föst till att obegripliga självmotsägelser som denna inte står med i den:

"Slaggen som vi hittade ifjol, lyser ännu så länge med sin frånvaro. Några mindre bitar har påträffats i området där vi hittar avslag"

Daniel sa...

Åtgärdat, mr. Språkpolis.........

darlingdardel sa...

Schuckert! Supersnabb åtgärd. Får jag nu vara ytterligare gnällig och påpeka att slagg i år framkommit inom flera områden? :)