tisdag 28 augusti 2007

Så kom hösten!

Först en kort resumé av söndagens Arkeologidag. Vi hade 30 intresserade besökare som upplevde en fin och solig dag, mellan 12 och 16. Tre av besökarna tog möjligheten att få gräva under ledning av yrkesverksamma arkeologer. Lyckligast var nog den pojke (vars namn jag inte kommer ihåg), som hade turen att nästan med en gång gräva fram en fin skrapa i kvartsit. Kan mycket väl hända att vi ser honom som arkeolog om 15-20 år. Tyvärr glömde jag helt bort att fotografera under arkeologidagen, men NSD var ut den dagen och en artikel publicerades i tidningen på måndagen. Kolla bilder där.

Början på den här veckan har inte inneburit några fantastiska nyheter, annat än möjligtvis att hösten kommit väldigt hastigt. Trots att det har varit sol både igår och idag så har temperaturen fallit hastigt. Det som kändes som 15 grader i måndags byttes till kanske 5 grader idag, när solen gick i moln. Speciellt morgonen kändes kall.

Vi är inte hela styrkan ute i veckan. Carina och Mirjam är i Luleå och arbetar inomhus. Mirjam håller på och sorterar fynden och jag hoppas att jag i slutänden kommer att få plats med mina fötter vid min kontorsplats när jag kommer tillbaka. Så fullt med fyndpåsar och annat har det varit där att jag inte fått plats att sitta där.

Carina håller på att förbereda en föreläsning inför bland annat länsstyrelsen och Banverket, en föreläsning som hon kommer att hålla den sista veckan, när vi ännu är ute i fält. Taskig timing, men ibland tränger sig övrig museiverksamhet på. Carina jobbar förresten hemma med förberedelserna, för att få fokusera på det som först av allt måste prioriteras, och slippa bli störd av telefonsamtal och annat på museet.

För det är så att vi måste prioritera fältarbetet och Haparandabanan under sommaren, vårt deltagande i annan museiverksamhet måste stå tillbaka. Att bli uppmanad till att hjälpa till med annat inne på museet under en sådan här säsong kan vara en smula påfrestande när vi redan har gjort en 45 timmars vecka, inklusive kvällsarbete ute i fält, innan vi landar på museet på fredageftermiddag. Vid den tiden på fredagarna vill man bara snabbt vill lämna fynd och prover för att sedan få åka hem för att få äta (ingen lunch på fredagar) och duscha. Men, som regel brukar det bli minst en timme till på museet, och det utan att någon hugger tag i en för att få hjälp. Det finns en anledning till att vi är griniga på fredagar...

På grävningen jobbar vi på i rask takt. Jag och Carina har sett ut 12 anläggningar som vi prioriterar i första hand. Vi gräver dem nu i tur och ordning och kommer att hinna dem. Vilka av de övriga anläggningarna som vi sedan ska prioritera återstår att se. Vi hittade anläggning nr 40 i ordningen idag idag (A40 är ytterligare en ben-ansamling), och det lär förmodligen dyka upp några till anläggningar innan den här grävningen är över. Vi planerar att lägga ut nya ytor för meterrute-grävning, En av de platserna är området intill A21 (bengrop/avfallsgrop) och A25 (härd/härdrest) där stora mängder skärvsten verkar ligga i ett halvmåneformat stråk. Kan den tomma ytan indikera en tältplats? Måste undersökas!

Vid tangentbordet idag: Olof

Och så litet bilder:


Lokal 39 som den ser ut nu. På bilden syns den tredjedel som är närmast myren till höger. © Norrbottens museum


Marie Nyström och Ann-Sofie Rönnbäck. © Norrbottens museum


Daniel Eriksson vid en del av det halvmåneformade utkastet vid A25. © Norrbottens museum


Jan-Erik Nyman vid resten av det halvmåneformade skärvstensstråket. © Norrbottens museum

Inga kommentarer: